Blogroll

Η ΣΕΛΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

H εντολή ανανέωσης και τα προβλήματά της

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς στις 19 Αυγούστου παρουσιάζοντας την υποψηφιότητα του Βασίλη Κικίλια ως Περιφερειάρχη Αττικής είχε δηλώσει:

«Εγώ έχω μια εντολή, για ανανέωση με αξιοσύνη»
Ανεξάρτητα από το αν η επιλογή αυτή του Προέδρου της Ν.Δ αποδειχθεί εκλογικά ωφέλιμη ή όχι για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αποτελεί από μόνη της μια πρόκληση για την κοινωνία μας και τους εκλογείς.
Το αίτημα ανανέωσης ετίθετο πάντα από το εκλογικό σώμα που διαμαρτυρόταν διαχρονικά πως τα ίδια πρόσωπα  ανακυκλώνονται σε διάφορα δημόσια αξιώματα και μεταπηδούν από τον ένα θώκο στον άλλο.
Από  την πλευρά τους τα κόμματα αναζητούν υποτίθεται νέα πρόσωπα, για να καταλήξουν στις παλιές δοκιμασμένες συνταγές αλλά και οι ψηφοφόροι σε ελάχιστες περιπτώσεις εμπιστεύονται τα νέα πρόσωπα και επιμένουν να ψηφίζουν «παραδοσιακά». 
Πράγματι, ούτε η νεότητα ούτε η φρεσκάδα ενός προσώπου αποτελεί τις περισσότερες φορές κριτήριο επιλογής ενός υποψηφίου αλλά επικρατούν και ορθώς ίσως κριτήρια πολιτικά.
Έχει και η ανανέωση τα προβλήματά της.
Αυτό συμβαίνει γιατί η  ανανέωση δεν είναι μια μηχανιστική διαδικασία που γίνεται αυτόματα, βγάζοντας ξαφνικά κάποιους ανθρώπους στο προσκήνιο, αναθέτοντας τους ρόλους που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορούν να φέρουν εις πέρας. Η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού είναι μια διαδικασία με βάθος χρόνου, που προαπαιτεί τη λειτουργία κομματικών φορέων και παρατάξεων ως «εκκολαπτηρίων» τέτοιων στελεχών. 
Ένας άφωνος νέος είναι χειρότερος από έναν άφωνο έμπειρο αυτοδιοικητικό.
Αλλά και οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να δοκιμάζονται σε εκλογικές μάχες και να αποκτούν ικανότητες ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μελλοντικές μάχες.
Η αλήθεια είναι πως ένας νέος άνθρωπος δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχει και τις δυνατότητες να σταθεί ή να διεκδικήσει. Γίνεται όμως να μη δίνεται και η ευκαιρία στους νέους να προσφέρουν;
Οι επερχόμενες  Αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Υπερβαίνοντας στερεότυπα του παρελθόντος οι ψηφοφόροι απαιτούν νέο πολιτικό λόγο. Νέες μορφές έκφρασης. Νέες πολιτικές.
Οι επιλογές των ψηφοφόρων θα πρέπει να συνδυάζουν την πείρα με την ανανέωση. Την εμπειρία με την φρεσκάδα. Την ανανέωση με την ικανότητα.
Η εντολή ανανέωσης με αξιοσύνη θα πρέπει να γίνει πολιτική πράξη.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου